I denna blogg skriver vi om allt möjligt som berör privatekonomi och finans. Vi vill erbjuda våra kunder värdefulla tips, aktuella nyheter och övrig information som vi hoppas att ni skall uppleva som intressant och nyttig i er vardag. Vi försöker uppdatera bloggen ett par gånger i månaden.

Trevlig läsning! 

11/5 - SMS-lånens historia

SMS-lån har funnits på den svenska marknaden sedan 2006 men har en betydligt längre historia. Här går vi genom smslånens bakgrund och utveckling från illegalt fenomen i 1800-talets USA till dagens etablerade snabblån.
Fortsätt läsa

30/4 - Studentlån

Under sommaren får alla som har ansökt till studier till hösten sitt antagningsbesked. Att bli antagen till en utbildning är fantastiskt men kommer även förändra din ekonomi. Här kan du läsa vad ett studentlån är och vilka som erbjuder det. 
Läs mer om studentlån

27/2 - Skatteåterbäringen 2018

Skatteåterbäringen 2018 är på gång! Se till att få svar på alla dina frågor. Här kan du läsa om vad skatteåterbäring är, hur du gör för att pengarna ska komma in på kontot redan i april, viktiga datum i deklarationen 2018 och mycket mer.
Läs mer om skatteåterbäringen 2018

23/2 - Kryptovalutor

Kryptovalutor är hetare än någonsin. Vi på Lånbutiken ger svar på vad kryptovalutor är, hur de fungerar, vilka som är störst och mycket mer.
Läs mer om kryptovalutor

18/12 - Vad är Bitcoin?

Under hösten har valutakursen för bitcoins dragit genom taket. Men vad är egentligen Bitcoin, och hur fungerar det? Vi leder dig genom kryptovalutans viktigaste egenskaper!
Fortsätt läsa om bitcoin

15/12 - Öppettider under jul & nyår 2017

God jul och gott nytt år önskar vi på Lånbutiken! Här kan du se våra öppettider under jul- och nyårshelgen 2017.
Fortsätt läsa

29/11 - Högre lön - 5 tips inför lönesamtalet

Ett sätt att utveckla din privatekonomi är att se till få den löneförhöjning du förtjänar. Vi ger dig våra bästa tips på hur du förbereder dig inför ditt lönesamtal.
Fortsätt läsa

30/10 - A-kassan: Ett smart val för din privatekonomi

Vad är a-kassa och varför borde du gå med? Att trygga sin inkomst vid eventuell arbetslöshet är att ge dig själv en försäkring om att du klarar av din vardag även om du förlorar jobbet.
Fortsätt läsa

28/09 - Köpa aktier - fem aktietips till nybörjaren

Är du intresserad av att börja köpa aktier men inte helt säker på hur man gör? Att investera i aktiemarknaden är roligt- men också riskabelt. Vi ger dig som är nybörjare fem viktiga aktietips. 
Fortsätt läsa

30/08 - Finanskris - hur påverkar det din privatekonomi?

En finanskris är en plötslig minskning av det nominella* värdet på olika typer av tillgångar i ett land eller världsdel. Hur skulle en eventuell finanskris påverka dig och din privatekonomi? 
Fortsätt läsa

12/07 - Hur blir man rik?

Visst har du också någon gång ställt dig frågan: hur blir man rik? Drömmen om rikedom och ekonomiskt oberoende delas av många. Hur har andra gjort för att bli rika?

Fortsätt läsa

26/06 - Bostadsbubbla - vad är det egentligen?

Just nu talas det mycket om en så kallad bostadsbubbla och vad som eventuellt händer om den skulle ”spricka”. Men vad menar man egentligen när man säger bostadsbubbla?
Fortsätt läsa

22/05 - Ett år efter amorteringskravet

Amorteringskravet på lån och bolån trädde i kraft för snart ett år sedan. Hur har de nya reglerna påverkat lånemarknaden? 
Fortsätt läsa

27/04 - Gör en lånekalkyl - räkna på ditt lån

Står du inför att ta ett lån och vill räkna ut vad dina räntekostnader kommer att bli under återbetalningstiden? Vi hjälper dig att reda ut begreppen och tipsar om några saker du bör tänka på. 
Fortsätt läsa

31/03 - Kronofogden - vägen ur och skuldsanering

Det finns många sätt att få ett skuldkonto hos Kronofogden. Det vanligaste är att du inte betalar dina räkningar trots påminnelser, men det kan även handla om att du inte betalar in din skatt i tid eller att du har obetalda parkeringsböter. Hur undviker du att hamna hos Kronofogden och vad är skuldsanering?
Fortsätt läsa

27/02 - Pension - hur ska man tänka egentligen?

Att få en bra pension är många svenskars oro. Vad behöver vi tänka på och när kan vi gå i pension? Tips och råd hittar du här.
Fortsätt läsa

23/01 - Nya skatteregler 2017

Varje år uppdateras reglerna för skatter och 2017 är inget undantag. Hur kommer detta att påverka dig? Här har vi samlat 2017 förändringar på ett enkelt och förståeligt sätt. 
Fortsätt läsa

08/12 - Rekordlåg ränta för studielån 2017

För dig som studerat och tagit CSN under den perioden kommer nu en glädjande julklapp. Räntan på studielån sänks till rekordnivå under 2017 och hamnar på 0,34 procent. Det är en sänkning med 0,26 procentenheter.
Fortsätt läsa

30/10 - Sverige kan få en egen digital valuta

Den digitala världen fortsätter att öka och digitala valutor eller e-pengar är på väg att bli verklighet. I Sverige har man nu börjat inse att det kommer påverka oss ekonomiskt och därför har Riksbanken börjat överväga att inför en digital valuta. Det skulle innebära att Sverige skulle bli först i världen att införa det.
Fortsätt läsa

25/10 - Få ihop vardagsekonomin

Vi vet att det inte alltid är så lätt att få ihop vardagsekonomin. Oförutsedda händelser och utgifter kan lämna smärtsamma hål i plånboken. Det kan vara klokt att börja hålla i pengarna och planera din ekonomi så att kontot inte ekar tomt i januari. Här kommer våra bästa tips på hur du får vardagsekonomin att gå ihop med hjälp av smarta lösningar och vänliga vänner och grannar!
Fortsätt läsa

21/09 - Låna pengar som student

När du är student måste du verkligen lära dig att hushålla med dina pengar för att ha råd med hyra, kurslitteratur och mat. Vi kommer här att titta på möjligheten för dig att låna pengar fast du är student och även ge andra tips på hur du kan dryga ut hushållskassan.
Fortsätt läsa

18/08 - Billiga presenter

Det finns en hets över att man måste köpa presenter till allt och alla.  Till barnkalas, födelsedagsfester, dop, bröllop, namnsdag, morsdag, farsdag, babyshower och så mycket merVi kommer här att ge tips på billiga presenter som inte spräcker plånboken. 
Fortsätt läsa

01/08 - Billiga sommaraktiviteter

Sommaren är här och det finns fortfarande tid att njuta av sol och värme. Något som de flesta har gemensamt vid den här tiden på året, är att man har spenderat en hel del pengar under semestern. Därför vill vi komma med tips på billiga sommaraktiviteter för att förlänga sommaren. 
Fortsätt läsa

25/05 - Bröllopsbudget - gör ditt bröllop billigare

Med sommaren så kommer bröllop, det är den absoluta högsäsongen. Ska du gifta dig eller planerar ett bröllop? Vi har samlat tipsen för att göra er dag mer prisvärd. 
Fortsätt läsa

29/01 - Amorteringskraven för bolån

Bostädernas priser stiger och svenskarnas bolån blir allt högre. För att dämpa denna utveckling har det länge diskuterats att amorteringskrav borde införas. Vad innebär detta lagförslag och hur kan det tänkas påverka en nuvarande eller blivande bostadsägare?
Fortsätt läsa

19/01 - Ekonomiprognosen 2016

Sedan dryga 6 år tillbaka har Sveriges ekonomi befunnit sig i en återhämtningsfas. Under år 2015 var återhämtningstakten dock snabbare än tidigare och vi väntar med spänning vad detta år för med sig. Hur kan jobb- och boendemarknaden förväntas se ut år 2016?
Fortsätt läsa

30/12 - Nyårslöften för dig och din ekonomi

För att kunna starta det nya året på bästa sätt och ge dig själv de allra bästa förutsättningarna för att 2016 ska bli ett så bra år som möjligt, kan det vara bra att göra några konkreta nyårslöften för dig och din ekonomi. Bara du kommer ihåg att hålla dem också!
Fortsätt läsa

18/12 - Travelhacks för budgetresenären

I vårt tidigare blogginlägg presenterade vi förmånliga resmål för budgetresenären och i detta inlägg kan du läsa våra bästa travelhacks, d.v.s. hur du med hjälp av lite planerande och smart tänkande kan hålla kostnaderna nere före och under resan.
Fortsätt läsa

08/12 - Julklappstips för en billig peng

Julen närmar sig vilket för många av oss betyder stress gällande julklappar. En lyckad och uppskattad present behöver dock inte kosta massa pengar. Kolla upp våra julklappsidéer som samtidigt är personliga men billiga!
Fortsätt läsa

24/11 - Vinterresor för tunna plånböcker

Drömmer du om en utlandsresa nu under vintersäsongen men känner att budgeten inte riktigt räcker till? Oroa dig inte - här är några tips på resmål, både nära och lite längre bort, som du kan unna dig utan att behöva tömma sparkontot!
Fortsätt läsa

13/11 - 11 tips för ny energi i höstmörkret

Vi är inne i november, en av de mörkaste månaderna i året. Vintern är framför oss och dagarna blir härifrån bara kortare och kallare. Lite extra energi skadar nog ingen under denna mörka årstid, och vi har därför samlat ihop våra 11 bästa tips som vi hoppas skall hjälpa dig få ny energi i höstmörkret! Fortsätt läsa

28/10 - Koll på ekonomin med smarta appar

Idag finns det tack och lov massor av bra appar som hjälper dig hålla koll på din ekonomi och balansera inkomster och utgifter. Men hur fungerar de och hur säkra är de egentligen?
Fortsätt läsa

12/10 - Smarta spartips för nya studenter

Vi är nu halvvägs in i oktober vilket betyder att hösten är här påriktigt och skolorna är i fullgång. Studentåren är en av den bästa tiden i livet men den kan vara ansträngande för plånboken. Vi vill därmed dela med oss våra bästa spartips för att alla ni nya studenter skall få det mesta ut av er studietid.
Fortsätt läsa