Billiga presenter

Det finns en hets över att man måste köpa presenter till allt och alla.  Till barnkalas, födelsedagsfester, dop, bröllop, namnsdag, morsdag, farsdag, babyshower, gå bort present och så mycket mer. Om du skulle räkna ut hur mycket pengar du lägger på presenter varje år till familj och vänner, så skulle det nog bli flera tusen kronor.

Presentinköp är en utgift som man kanske inte har budgeterat för och de pengarna skulle du kunna lägga på annat. Som till exempel spara till en semester, spara till kommande renovering av ditt hem eller för att betala av lån och andra skulder. Men självklart vill man ge presenter till någon som man tycker om, om de firar en speciell dag, och vi kommer här att ge tips på billiga presenter som inte spräcker plånboken. De billigaste presenterna är dem som du gör själv.

DIY presenter

Att ge personliga presenter visar att du verkligen tänkt till om vad personen i fråga tycker om och behöver. Att göra egna presenter blir ofta billigare för du kan använda mycket av vad du redan har hemma. Att fylla en korg med diverse småsaker är en rolig present där du kan vara hur kreativ du vill.

SPA-upplevelse i en korg

Det är nog inte många som skulle tacka nej till en spaupplevelse och det är en present som passar de flesta utarbetade och stressade vuxna.

Lägg en handduk i botten av en korg och fyll sedan korgen med hemmagjorda spaprodukter.

  • Badsalt – 3 dl havssalt, ½ dl bikarbonat, 2 msk flytande honung, en msk olivolja samt valfri doft så som eukalyptus-, lavendel- eller pepparmyntsolja. Rör ihop allt och häll sedan upp i en fin glasburk.
  • Nagelfil, nagelsax och klarlack
  • En burk med kokosolja för diverse inpackningar och som hudlotion
  • Ett doftljus.

Blommor och växter

Att köpa blommor till personer som har allt är ett säkert kort men det finns billigare presenter istället för att köpa dyra snittblommor som inte lever så länge. Ta en gammal kruka och fyll den med jord. Beskär sedan en befintlig krukväxt som du har hemma och lägg ner sticklingarna i den nya krukan. Dessa kommer att börja växa med tiden och bli vackra växter. Bifoga instruktioner kring hur personen tar hand om växten på bästa sätt.

Baka en kaka

Tycker du om att baka så kan du baka goda kakor och ge bort som present. För att göra presenten ännu mer speciell, kan du bifoga receptet direkt på tallriken som fikabrödet står på. För att göra ett personligt fat behöver du en ugnssäker tallrik, penna, karbonpapper, tuschpenna som passar keramik och/eller porslin. Skriv receptet på ett vanligt papper och placera den på karbonpappret på tallriken. Kalkera texten så den fastnar på tallriken och när du är nöjd med den så bakar du tallriken i ugnen, så att texten och färgen torkar. Genom att baka tallriken i ugnen ser du till att färgen inte försvinner när du diskar. När presenten är uppäten kan personen göra sina egna kakor efter ditt recept. 

Vi hoppas att du gillar dessa tre presenttips på hur du kan göra egna och billiga presenter som inte spräcker din budget.

Se även våra julklappstips!