Att gå med arbetslöshetskassan (a-kassan) är ett smart drag för dig som värnar om din privatekonomi. Om du är med i en a-kassa kan du få arbetslöshetsersättning om du av någon anledning skulle förlora ditt jobb och din inkomst. Att gå med i a-kassan är helt frivilligt. 

Vad är a-kassa?

A-kassan betalar ut ersättning personer som har jobbat men av någon orsak blivit arbetslös. Du måste vara medlem, betala månadsavgiften och uppfylla de grundläggande kraven för att få arbetslöshetsersättning. Ersättningen baseras bland annat på din tidigare inkomst, hur länge du har arbetat och hur länge du har varit arbetslös.

Exempel: Om du har jobbat heltid under en längre period och varit betalande medlem i en a-kassa i minst 12 månader har du möjlighet att få ut upp till 80% av din lön (maximalt 910 kr per arbetsdag) från arbetslöshetskassan.

Behöver du ett lån? Lånbutiken erbjuder förmånliga snabblån som kan underlätta din privatekonomi till dess att du är på benen igen.

Att välja a-kassa

Det finns många olika a-kassor att välja bland, både generella och branschspecifika. Om du jobbar inom t.ex. detaljhandeln kan du gå med i handels a-kassa, men du kan också välja att gå med i en generell a-kassa, till exempel Alfa-kassan. Där kan vem som helst som har ett arbete gå med och medlemskapet kostar 120 kr i månaden. Välj en a-kassa som passar dig, ditt yrke och din ekonomi. Vanligtvis kan du ansöka enkelt via webben. Alla medlemskap har olika priser, villkor och förmåner.

Tar det emot att lägga till ytterligare en kostnad till månadsbudgeten? Läs våra tips på hur du får ihop vardagsekonomin här!

En del a-kassor är förknippade med fackförbund. Fackförbunden hjälper sina medlemmar med bland annat anställningsvillkor, utbetalningar och löner. Du får vanligtvis bättre förmåner om du är medlem i både fackförbundet och den tillhörande a-kassan, men det är inget måste.

Du borde gå med i a-kassan för att…

  1. Du blir garanterad en inkomst även om du skulle förlora jobbet
  2. Är det inte skäl nog?
    PS. Du borde gå med så snart som möjligt för att öka chanserna att få ut fullt ersättningsbelopp vid eventuell arbetslöshet.