Ett sätt att utveckla din privatekonomi är att se till få den löneförhöjning du förtjänar. Om du, genom din arbetsgivare, är kopplad till kollektivavtal har du rätt att ha lönesamtal med din chef en gång om året. Om arbetsplatsen inte omfattas av kollektivavtal är det viktigt att du förhandlar in det i ditt anställningsavtal.

Vilka faktorer påverkar din lön?

Din lön ska representera din kompetens, din erfarenhet och dina arbetsuppgifter. Men lönen kan också påverkas andra faktorer, till exempel efterfrågan av din kompetens, branschen och arbetsmarknadens utveckling och organisationens ekonomiska status.

5 tips inför lönesamtalet 

 1. Utvärdera din insats
  Gör en sammanställning av det gångna året och skriv ner några konkreta resultat som du uppnått. Det kan exempelvis vara ett särskilt lyckat projekt eller en idé du haft som du omsatt till verklighet.
 1. Vad har hänt sedan förra lönesamtalet?
  Leta fram anteckningarna från ditt förra lönesamtal och sammanfatta kort hur du utvecklats sedan dess. Har du fått mer ansvar eller fler arbetsuppgifter? Har du gått en kurs eller på annat sätt utvecklat din kompetens inom ditt område?
 2. Jämför lönestatistik
  Se till att du får en marknadsmässig lön genom kika på hur löneläget ser ut i din bransch. Lönestatistik kan du hitta på scb.se eller lönestatistik.se. Ta med dig statistiken och visa din chef.
 1. Behåll lugnet under samtalet
  Många tycker att det är jobbigt och nervöst att ha lönesamtal. Om är ordentligt förberedd minskar risken både för nervositet och för att du ska bli överkörd i samtalet. Behåll lugnet, var tydlig och saklig, och undvik tomma hot om att byta arbetsgivare om du inte är beredd att göra verklighet av dem.
 2. Var öppen för andra möjligheter
  Sista utvägen, om du inte blir beviljad den lön du tycker att du förtjänar, är att faktiskt se sig om efter andra möjligheter. Du kan antingen aktivt söka nya jobb eller höra av dig till liknande organisationer som den du jobbar på. Om du får ett jobberbjudande på annat håll med högre lön men känner att hellre vill vara kvar på din nuvarande arbetsplats, kan du tala med din chef och fråga om hen har möjlighet att matcha löneerbjudandet.

Om lönen inte räcker till

Vi på Lånbutiken vet att pengarna inte alltid räcker till för alla måsten här i livet. Därför erbjuder vi dig att ta säkra och trygga lån, enkelt och snabbt via mobilen eller datorn.

>> SMS-lån – upp till 12 000kr
>> Brukslån - upp till 20 000kr