30 december, 2015

Nu när det nya året står för dörren, är vi väl många som vill börja året med att storstäda både hemma och i livet i stort. För att kunna starta året på bästa sätt och ge dig själv de allra bästa förutsättningarna för att 2016 ska bli ett så bra år som möjligt, finns det en del saker du och din ekonomi skulle må bra av. För att din privatekonomi ska bli så bra som möjligt 2016, kommer här några förslag på nyårslöften för dig och din ekonomi.

Starta ett sparande

Oavsett om du vill spara till pensionen, ett nytt boende eller en resa du drömt om, så är det bra om du sätter målet för ditt sparande så tydligt och konkret som möjligt. Specificera gärna ditt mål: ”Under 2016 ska jag spara ihop 20000 kronor till drömresan” eller ”Jag ska spara 500 kronor i månaden” är tydliga och mätbara mål. Även om det du sparar till ligger längre fram i tiden, så är det bra och tydligt att bestämma redan nu en summa du tänker spara varje månad. Det kan vara bra att starta en automatisk överföring från ditt vanliga lönekonto till ett sparkonto varje månad, så behöver du inte själv sätta in pengar på sparkontot. Det blir då lättare att spara, då du inte känner att du behöver ”avstå” några pengar genom att själv behöva betala in till sparkontot. Om du har bolån, kan det vara läge att amortera mer på dessa, så länge som räntenivåerna ligger så lågt som nu. Att amortera på sitt bolån är en smart form av sparande inför framtiden.

Budget 2016

Minska dina utgifter

En annan sak som kan vara bra att lova dig själv och din ekonomi till nyår är att minska dina utgifter. Många drar på sig många utgifter i onödan, som var för sig kanske inte verkar så stora, men som blir stora summor varje år. Se över dina abonnemang och elavtal för att vara säker på att du inte betalar mer än du behöver. Har du bolån kanske du kan se över dessa för att kunna förhandla dig till en bättre ränta hos banken. Om du har många smålån och krediter så kanske du kan samla ihop dessa i ett lån med bättre ränta. Du kan i samband med detta också lova dig själv att inte skaffa några nya krediter, utan att i så stor utsträckning som möjligt spara till större inköp.

Höj dina inkomster

Om du står i startgroparna för att byta jobb, så finns det ingen bättre tid att rivstarta en ny karriär än när ett nytt år börjar. Sök nya jobb eller försök få till en löneförhandling med din nuvarande chef. Gå igenom dina styrkor och vad du åstadkommit på jobbet för att ha så bra utgångsläge som möjligt för att förhandla dig till en lön du och din arbetsinsats är värd. Vill du öka på ditt sparande kanske du kan skaffa dig ett extrajobb, och på så sätt få en extra slant du kan spara varje månad.