När du är student måste du verkligen lära dig att hushålla med dina pengar för att ha råd med hyra, kurslitteratur och mat. Det är inte många studenter som har pengar över till nöjen eller extravaganta upplevelser. Hyran är vanligtvis den utgift som är högst, speciellt om du bor och pluggar i en ort där det är bostadsbrist. Hyrorna är oftast högst i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö samt i de stora universitetsstäderna Lund och Uppsala.

Studentlån /studielån

Centrala studiestödsnämnden (CSN) är en svensk myndighet som har som uppgift att tillhandahålla studiestöd för personer som studerar på gymnasienivå, Komvux, folkhögskola, högskola och universitet. I Sverige ska alla få möjligheten till ekonomiskt stöd för att kunna studera och CSN är myndigheten som prövar, nekar eller beviljar personers rätt till studiestöd.

Studiemedlet består av både lån och bidrag och hur mycket du får beror på om du studerar på heltid eller deltid, samt hur länge du ska studera. Under tiden du studerar är du inte återbetalningsskyldig. Återbetalningen av studielånet sker tidigast sex månader efter att du senast hade studiestöd.

De flesta studenter blir beviljade att låna pengar av CSN, men det är ändå inte säkert att lånet alltid räcker till. Studerar du heltid (2016) får du 9904 kr i studiestöd varje månad, varav 7088 kr utgörs av lån och 2816 kr av bidrag. Ska du hyra lägenhet i Stockholm ligger hyrorna på ungefär 6000 kr och uppåt. Det betyder att det inte finns så mycket pengar kvar att leva för efter att du betalt dina räkningar.

Jobb för studenter

Ett sätt att dryga ut kassan är att skaffa ett extrajobb eller deltidsjobb vid sidan av dina studier. Att skaffa ett extrajobb inom den bransch som du utbildar dig inom är ett bra sätt att få ett försprång på arbetsmarknaden efter att du tagit examen. Jobb inom handel, till exempel butiksjobb, ger bra OB-ersättning (ersättning för obekväma arbetstider) på kvällar och helger. En bonus med att jobba extra- förutom att du så klart får lön- är att du inte gör av med några pengar när du är på jobbet!

OBS! Det finns en gräns för hur mycket du får tjäna när du tar studielån. Gränsen kallas för fribelopp. Det är viktigt att du har koll på hur mycket du tjänar per kalenderhalvår, för om du överstiger fribeloppet kan du bli återbetalningsskyldig av studiemedlet. Fribeloppet varierar beroende på om du studerar på hel- eller deltid och hur många veckor du har studiemedel under ett kalenderår. Om du studerar heltid med studiestöd under 20 veckor på ett halvår är fribeloppet 85 813 kr (2016).

Låna pengar som student

Vad gör du om du inte har möjlighet att extrajobba? Kanske är din utbildning för krävande eller så är det ont om jobb på marknaden just nu.

Nästa steg kanske är att undersöka möjligheten till att låna pengar av bank eller långivare. Dessvärre räknas inte studiestödet som en inkomst och många banker anser att CSN inte är tillräckligt för att bevilja lån till studenter.

Det finns dock undantag där banker och långivare har möjlighet att erbjuda lån till studenter. Ofta är det låga lån, eftersom att lån till studenter anses riskfyllt på grund av att den låga eller obefintliga inkomsten. Men eftersom att studier ofta leder till kvalificerade jobb med högre lön, är vissa banker ändå villiga att göra ett undantag och låna ut pengar till studenter. 

Innan du tar beslutet att låna pengar är det viktigt att vara påläst om olika bankers krav och regler. Det är viktigt att du väljer ett lån som är mest fördelaktigt för dig.

Korttidslån och Smslån till student

Lånbutiken lånar ut pengar till studenter under förutsättning att de har en annan inkomst förutom studiestödet och har de ekonomiska förutsättningarna att betala tillbaka lånet. Är du osäker på om du är berättigad att låna pengar som student hos Lånbutiken, är du välkommen att höra av dig till vår kundtjänst.

Tänk på att inte ta lån i onödan utan en bättre väg kan istället vara att försöka minska på befintliga utgifter. Här hittar du bra spartips för studenter