Kronofogden har en otacksam men viktig roll i samhället. De arbetar med att driva in fodringar (det vill säga skulder) både för företag, för banken och för staten. Det finns många sätt att få ett skuldkonto hos Kronofogden. Det allra vanligaste sättet är att du inte betalar dina räkningar trots flera påminnelser men det kan även handla om att du inte betalar in din skatt i tid eller att du har obetalda parkeringsböter. I korthet så finns det något du inte har betalat helt enkelt.

När Kronofogden får in ett fall och tar ett beslut om att registrera en indrivning kommer detta att registreras. Kreditupplysningsföretag noterar detta och du får en betalningsanmärkning på ditt namn. En betalningsanmärkning syns i minst tre år och kan till och med finnas kvar längre än så om du inte betalar tillbaka skulden inom den tiden.

Indrivning av skulden

Kronofogden har flera sätt att driva in betalningen. Först och främst är det kostsamt att få en inbetalningsbegäran från Kronofogden. Om du hade svårt att betala din faktura innan så blir det inte lättare när den blir ännu dyrare, något som ska få dig att försöka betala så fort som möjligt.

Om du fortfarande inte betalar in någon av de betalningskrav som Kronofogden har skickat kommer de att göra en utmätning. Det innebär att de kommer till ditt hem och tar värdefulla objekt som de sedan säljer för att kunna få in pengarna på det sättet.

Ibland händer det att din skuld hos Kronofogden är så stor att du omöjligt kan betala tillbaka pengarna. I vissa fall kan du inte ens betala räntan på skulden. Då kan det vara aktuellt med en skuldsanering. Det finns dock flera kriterier som måste uppfyllas för att få sin skuld sanerad. Personen måste bland annat vara folkbokförd i Sverige och själva skulden måste vara så stor att den inte går att betala tillbaka inom en realistisk tidsperiod. Även skuldens art, hur den kom till och vilka ansträngningar personer har gjort för att betala tillbaka lånet är relevanta när ett beslut om skuldsanering ska tas.

Vad är skuldsanering?

Skuldsanering innebär att personen inte behöver betala hela skulden men i gengäld måste personen leva på existensminimum under fem år, oavsett hur stor eller liten lön de har. Kronofogden tar ett beslut om hur mycket du behöver för att kunna försörja dig själv och din familj, allt utöver detta ska betalas till fordringsägarna (det vill säga de som du har en skuld hos).

Som du märker är det en lång process innan du kan få din skuldsanering godkänd och beslutet vilar mycket på dina ansträngningar att återbetala skulden. Det finns inga regler för hur stora eller gamla skulderna måste vara för att få en skuldsanering utan varje bedömning görs på individuell basis. Vid en skuldsanering får du en betalningsplan som du ska följa och när den sista betalningen är gjort är du skuldfri.

Undvik att få en betalningsanmärkning

Försök alltid att undvika att få en betalningsanmärkning och att hamna hos Kronofogden så långt det bara går. Du kan alltid föra en dialog med fordringsägaren för att ta fram en betalningsplan eller på något annat sätt samarbeta för att minska på skulden. Detta kan du göra utan att Kronofogden blir inblandad. Att du kommunicerar tidigt uppskattas ofta men det garanterar ingenting, din skuld kan ändå hamna hos Kronofogden om fordringsägaren tar det beslutet. En betalningsanmärkning försvårar ditt liv på många sätt. Det kan exempelvis bli svårare att hyra en lägenhet, att teckna ett abonnemang eller att ta ett lån.