Koll på ekonomin med smarta appar
28 oktober, 2015
Som student får man ofta vända på slantarna de sista dagarna innan studiemedlen trillar in på kontot. Många studenter provar också på att bo själva för första gången i livet, och får lära sig den hårda vägen att livet som vuxen inte bara är en dans på rosor. Hyran ska betalas, försäkringar fixas och kurslitteratur inhandlas. Helst ska man också ha råd att äta och ha råd med lite roliga fritidsaktiviteter.
Många studenter jobbar extra för att dryga ut studiemedlen, på behovs- och timanställningar som ger ojämna inkomster, och det är heller inte ovanligt att få lön från flera olika extrajobb och vid olika datum i månaden. Då kan det vara svårt att ha översikt på sin budget.
Många appar på marknaden
Tack och lov finns det numera massor av bra appar som håller koll på din ekonomi och hjälper dig balansera inkomster och utgifter. De flesta redovisar statistik i form av färgglada diagram som gör det lätt att se vad du spenderar pengar på, vissa hjälper dig att lägga upp en budget och andra kan du betala med. Men hur funkar det då? Måste man ge appen tillgång till sina bankuppgifter, och är det säkert?
Budgetkoll
De flesta har nog koll på de vanligaste betaltjänsterna, som Swish och WyWallet, så vi hoppar över dem. Men det finns en del annat kul på marknaden.
Det finns flera appar med ambitionen att ge dig en helhetsbild över hushållsekonomin. Den första som slog igenom stort var Mint, sedan dess har Qapital blivit en populär tjänst (främst i USA, då amerikanskt konto krävs), och i Sverige heter den mest använda appen för budgetkoll Tink.
Dessa appar håller koll på dina ingående och utgående transaktioner, och delar in dem i kategorier - exempelvis CSN, Lön, Nöjen&fritid, Försäkringar etc. – vilket hjälper dig få en överblick. Du ser när lönen kommer in, hur mycket du har på kontot efter ett köp och vad du spenderar mest pengar på under månaden. Det bästa är att du kan lägga upp en budget - och få hjälp att hålla den. Appen varnar när du går över ditt budgetmål, och det är lätt att utvärdera sina konsumtionsmönster.
En annan tjänst på samma tema är smartbudget.se, som tyvärr bara finns som webbsajt ännu. Ytterligare en praktisk app för studenter är Sambo, appen som hjälper dig och din rumskompis hålla reda på vem som betalat för vad.
Säkerheten då?
För att apparna ska funka behöver du lämna ut ditt personnummer och din personliga kod. Hur blir det då med säkerheten? Företagen bakom apparna hävdar förstås att det är supersäkert, och att ingen obehörig kan komma åt dina uppgifter. Bankerna däremot, ställer sig mer tveksamma, eftersom man enligt dem inte får lämna ut sin personliga kod till tredje part. Även Finansinspektionen har uttryckt oro - inte bara kan hackare få tillgång till dina bankkonton, företaget bakom appen kan också sälja informationen om dina konsumtionsmönster vidare till andra företag.
Vi rekommenderar att man läser på om den specifika appen och läser igenom alla punkter noga innan man godkänner användaravtalet, och tar ställning till om appen är något för dig.