13 november, 2015

November, december, januari, februari. Det är ingen pigg tid vi har framför oss! Dagarna blir kortare och temperaturen sjunker. De flesta av oss påverkas av mörkret och blir trötta, hängiga och lite deppiga. Men allt är inte dåligt med att vi går mot mörkare tider, det finns guldkorn också! Framförallt finns det en hel del knep att ta till när energin tryter. Här kommer våra bästa tips för ny energi:

 1. Skaffa gymkort. Även om det kan ta emot att gå till gymmet när jobbet redan tagit knäcken på en, så kämpa på! Att träna ger kroppen massor av energi och frigör endorfiner som gör att du känner dig piggare, starkare och gladare.
 2. Om det känns oöverstigligt att ta sig till träningslokalen - ta en promenad. Även den lilla träningen är positiv, plus att du kommer att bli piggare av frisk luft.
 3.  Möblera om! Ibland behöver man bara lite förändring för att må bättre. Gå all in och byt plats på sovrum och vardagsrum eller bara köp några nya soffkuddar. Även på jobbet kan småsaker som att färgkoordinera pärmar och sätta upp en färgglad tavla göra susen för humöret.
 4. Ett annat enkelt trick är att tända massor med värmeljus hemma och göra middagen mer romantisk med levande ljus. Passa på nu när det äntligen är tillräckligt mörkt på kvällarna!
 5. Var social! Även om man helst av allt vill krypa ner under täcket så fort man kommer hem. Att umgås med vänner och familj ger positiv energi, och det är viktigt att påminna sig om att livet inte stannar upp bara för att det är lite mörkare på kvällarna.
 6. Ta tillvara på dagsljuset. Det är jättesvårt att få tillräckligt med D-vitamin under vinterhalvåret, så passa på att njuta av dagsljuset så mycket som möjligt. Gå ut en stund på lunchen och promenera till jobbet några dagar i veckan om det är möjligt.
 7. Räcker inte solljuset på lunchpromenaden till? Kolla resesajternas priser dagligen och stick iväg på en välbehövlig sista minuten-resa till solen.
 8. Skaffa en hobby. Eller återuppta ett gammalt intresse. Att ägna sig åt något man brinner för gör att man får en helt annan ork och glädje. Oavsett om det är scrapbooking, tennis, släktforskning eller en kvällskurs i franska så kommer din hobby att ge dig massor av ny energi.
 9. Sov! Att få tillräckligt med sömn är superviktigt, men sov inte för länge. Alla kroppar är olika så försök ta reda på vad som är ditt ultimata behov.
 10. Även kosten har jättestor inverkan på energi och välbefinnande. Se över dina matvanor och uppdatera dem! Gröna grönsaker och nyttiga fetter (som nötter, lax och avokado) ger kroppen en helt annan energi än tunga, kolhydratladdade måltider.
 11. Sist men inte minst - passa på att mysa till det. En fördel med höst och vinter är att man FÅR sitta inne och titta på film eller läs. Hoppa i myskläderna, tänd några ljus, koka en kopp te och slå dig ner i bästa soffhörnet!