Studentlån

Att studera vidare är fantastiskt på många olika sätt. Att dagligen lära sig nya saker, träffa nya människor och utmanas är en tillvaro som många verkligen trivs i. Dock krävs heltidsstudier att man både är i skolan på dagen alternativt löser uppgifter på kvällarna. Denna verklighet sätter sina spår på ekonomin då det grundliga bidraget (studiestödet). Oftast inte täcker alla kostnaderna som de studerande har som exempel hyra, dator och andra utgifter. Vid dessa tillfällen kan ett studielån vara ett alternativ.

Vad är studentlån?

Ett studentlån är ett lån som är direkt kopplat till din studieperiod, ofta för högre studier som universitet eller YH-utbildningar. Ett studielån är ofta kopplat med långa återbetalningstider och väldigt låga räntor.

Den i särklass största aktören för ett sådant lån är CSN (Centrala studiestödsnämnden). Dock ställer CSN en hel del krav på både låntagaren men även att utbildningen uppfyller vissa krav. Detta har gjort att både banker och låneinstitut numera erbjuder studielån i olika former.

Vilka erbjuder studentlån?

I dagsläget är det CSN, banker och långivare som erbjuder studentlån. Var noggrann med att alltid se över vilka lånevillkor ditt eventuella lån har och vad långivaren faktiskt erbjuder. På så sätt kan du alltid försäkra dig om att just ditt lån är det mest anpassade för din situation.

Ränta och återbetalningstid för studielån

Om du ska ta ett nytt studielån hos CSN så ligger räntan på 0,13% under 2018. Denna ränta sätts av regeringen. Hur mycket som du blir berättigad att låna är beroende på vilken utbildning du ska läsa (utbildningsnivå), hur många procent utbildningstakten är på och hur din livssituation ser ut (barn, ålder osv).

Som längst kan du lägga upp lånet på 25 år, dvs att du ska betala av ditt studielån under 25 år. Självklart har du möjlighet att påverka och minska återbetalningstiden, detta innebär då att du får betala ett högre belopp under färre antal månader.

Avbetalning studentlån

När det är dags att betala av ditt lån hos CSN ska detta ske fyra gånger per år, februari, maj, augusti och november. Vid betalning kan du bestämma någon av dessa sätt att betala din CSN skuld; bankgiro, autogiro eller e-faktura. Skulle du mot förmodan missa att betala i tid kommer CSN att ta en förseningsavgift för detta som ligger på 450 kronor.

Du som låntagare har möjlighet att påverka hur mycket du ska betala och under hur lång tid du ska göra detta under förutsättning att du kortar ner återbetalningstiden.

Är du osäker på hur du ska gå till väga för att betala eller om du har några andra frågor kopplade till studentlån, tveka aldrig på att ta kontakt med din långivare.