8 december, 2015

Julen närmar sig med stormsteg. De flesta av oss ser fram emot god mat, umgänge med släkt och vänner och ljus i vintermörkret. Men en sak som alltid är lite svårt är att hitta bra julklappar. Särskilt om man har ont om pengar! Att komma på uppskattade, personliga presenter till en billig slant låter nästan omöjligt. Men det är faktiskt ganska lätt. Tänk bara kreativt och utnyttja dina talanger! Kom även ihåg att vårt Helglån är till för dig som vill gå julhandla på helgen och önskar då några extra hundralappar.

Goda julklappar

Är du till exempel duktig på att baka så är en burk med hembakade kakor en uppskattad present. Hitta en fin, gammal plåtburk på loppis eller ta en vanlig glasburk och gör en egen etikett, så blir det en vacker, god och personlig gåva. Andra ätbara presenttips är:

 • En god olivolja smaksatt med chili och vitlök, citron eller färska örter
 • Hemkokt sylt eller marmelad 
 • Din egen tomatsås/ketchup 
 • Hembakat knäckebröd eller egengjord, lyxig granola
 • Kola, knäck eller annat godis i vackert papper

Tillsammans med en snygg glasburk eller -flaska med handskriven etikett blir det perfekta sista- minuten-julklappar att ta med till glöggfesten! Tänk bara på att det du ger bort ska ha en hyfsad hållbarhetstid, så att det inte måste ätas upp mitt i julfirandet.

Skjut upp kostnaden

Ett annat sätt att klara julklappskostnaderna om man är tillfälligt pank är att ge bort presenter i form av upplevelser. Till exempel kan du ge bort ett biobesök inklusive snacks, en middag på restaurang eller en tur med en skärgårdsbåt. Eller någon annan rolig upplevelse som ni kan göra tillsammans, som både passar era personliga intressen och din plånbok.

Det är presenter som mottagaren garanterat kommer att bli glad över, men där du kan skjuta upp kostnaden till efter julhelgen då din ekonomi är bättre!

Presentkort på dig själv

Kommer du inte att ha mer pengar i januari, och inte heller är någon stjärna i köket är du säkert bra på något annat. En annan kul och billig julklapp är ett presentkort där du ger bort dina tjänster. Till exempel:

 • En timmes ryggmassage till mamma
 • En kväll som barnvakt till systern och hennes man, så de kan gå ut på tu man hand
 • En storstädning av lägenheten till din lata lillebror
 • En manikyr inklusive vin och tjejsnack till bästa kompisen
 • En gräsklippning/snöskottning/vedhuggning till mormor och morfar
 • En utflyktsdag till ett besöksmål i närheten, där du kör bilen och tar med fikakorg
 • Eller om du är en bra på att laga mat - en romantisk middag till sambon, där hen får bestämma alla rätter

Eller så är du duktig på något annat, som att snickra, sy eller fotografera och kan ge bort ett "klippkort" om tre, fem eller tio tillfällen då personen kan utnyttja dina specialkunskaper. Garanterat uppskattat!

Julklappar behöver med andra ord inte kosta en massa pengar för att vara lyckade. Oavsett om det är en sak för tjugo kronor från en loppmarknad eller ett par hemstickade sockor är ju poängen att det är en gåva med omtanke.