25 oktober 2016

Vi vet att det inte alltid är så lätt att få ihop vardagsekonomin. Oförutsedda händelser och utgifter kan lämna smärtsamma hål i plånboken - dessutom börjar julen närma sig! Har du tänk på att novembers lön ska räcka till julklapparna? Det kan vara klokt att börja hålla i pengarna och planera din ekonomi så att kontot inte ekar tomt i januari. Här kommer våra bästa tips på hur du får vardagsekonomin att gå ihop med hjälp av smarta lösningar och vänliga vänner och grannar!

Få ihop vardagsekonomin

Dagens snabba tekniska utveckling har lett till att ett stort antal appar och tjänster som går ut på att låna, hyra och dela dina tillhörigheter med andra dykt upp på marknaden. Det har aldrig varit enklare att spara och tjäna lite extra pengar i vardagen! 

Hyr ut din bostad

Har du en resa inplanerad, eller har dina föräldrar en extra sängplats på helgerna? Hyr ut din bostad under kortare perioder på exempelvis Airbnb för att få in lite extra pengar till månadskassan. Se bara till att få ett godkännande av din bostadsrättsförening först

Gå med i en bilpool

Slipp dyra bilförsäkringar - sälj bilen och gå med i en bilpool istället (till exempel Sunfleet eller DriveNow) och hyr bil per minut bara när du verkligen behöver det. Prisvärt och tillgängligt!

Köp och sälj begagnat

Sälj det du inte använder och köp det du verkligen behöver begagnat. Blocket och Tradera är guldgruvor, fulla med fina fynd till riktigt bra priser. Skapa en bevakning på det du letar efter och kontakta säljaren så fort som möjligt för att öka chanserna till ett riktigt pangpris. Glöm inte att försöka pruta!

Tjänster och gentjänster

Ta för vana att låna av och låna ut saker till andra, istället för att köpa nytt. Har du en stor resväska som du inte använder? Låna ut den till grannen! Nästa gång du behöver en slagborr är det samma granne som lånar ut till dig. Smart och helt gratis! Det finns många bra sajter och appar som förmedlar diverse prylar mellan personer i ditt område, till exempel Grannsaker och Delbar.

PS! Är du duktig på att montera IKEA-möbler, sy upp byxor eller bära flyttkartonger? När du ändå fått kontakt med dina grannar kan du passa på att erbjuda dem dina tjänster till en symbolisk summa. Ett utmärkt sätt att samla in några extra hundralappar till julklappskassan. Många bäckar små! 

 Om det ända krisar i kassan innan eller efter jul kan du se över möjligheten att ta ett lån för att få ekonomin att gå ihop. Vårt nya brukslån fungerar som ett kreditlån, med kreditgräns upp till 15 000 kr. Kom ihåg att ett lån är ett kortsiktig lösning tills din ekonomi stabiliserat sig. Ta reda på hur mycket ett lån skulle kosta dig, gör upp en plan och ta med kostnaden i din månadsbudget. Här får du tips på appar som hjälper dig att göra upp och hålla dig till din budget.