18 december, 2015

Alla gillar väl att resa. Att åka till spännande platser, träffa nya människor och uppleva andra kulturer. I vårt tidigare blogginlägg presenterade vi resmål för budgetresenären och i detta inlägg erbjuder vi tips som kan hjälpa dig hålla kostnaderna nere före och under resan ifall du bara planerar lite i förväg och tänker smart!

Innan resan

Här kommer ett tråkigt tips, men väldigt betydelsefullt. De allra flesta har inte möjlighet att både spendera pengar på hemmaplan och på resan, utan måste prioritera. Fundera ut vilka kostnader du har i din vardag och skär ner där det är möjligt. Till exempel:

 • Ha så få fasta kostnader som möjligt. Hyra, el och hemförsäkring är måsten, men är det nödvändigt med det största kanalpaketet, och det snabbaste bredbandet? Se också över avtalen, kanske finns det ett elbolag med bättre villkor än det du har idag.
 • Ät hemma. Att ha matlåda på jobbet och att laga middag själv istället för att köpa med sig en pizza hem sparar många tusenlappar.
 • Håll igen på shoppingen. Det är väldigt lätt att konsumera slentrianmässigt. Utmana dig själv genom att ha en köpfri månad!  
 • Försök hitta billiga nöjen med kompisarna. Ta långpromenader, spela fotboll och titta på film hemma med egenpoppade popcorn istället för att gå på gym och bio. Kolla gratistidningarna för tips om teaterföreställningar, föredrag och spelningar till låg eller ingen kostnad. Många museer har också gratis inträde iallafall en dag i veckan.
 • Tänk på belöningen! När du känner att du vill falla för frestelsen att spendera onödiga pengar, tänk på hur mycket roligare du kan ha för dem på resan. Sätt upp en bild på resmålet på kylskåpet eller som bakgrundsbild i telefonen som påminnelse.

På resan

Det finns också spartips under själva resan. Vad man kan spara in på beror förstås lite på vilket resmålet är, samt vilka bekvämligheter man är villig att ge upp. Med det sagt kommer här några olika saker som gör resan billigare:

 • Ät innan du åker till flygplatsen. Det är lätt att betala de allt för höga flygplatspriserna för 
 • Ta vanlig buss istället för flygbuss. Ofta finns en reguljär linjebuss några hundra meter längre bort än flygbussen. Det kanske tar lite längre tid att komma fram, men till en betydligt lägre kostnad.
 • Samma tips funkar på sightseeingturen. Istället för de dyra turistbussarna kan man ofta se lika bra ifrån en vanlig linjebuss. Kolla upp en busslinje som går i city och få del av massor av sevärdheter till en bråkdel av priset.  
 • Ät street food istället för att gå på restaurang.  Många länder har en utbredd gatumatskultur, och du får bättre mat för mindre pengar än på en trist turistrestaurang.
 • Vandrarhem behöver inte betyda sovsal, utan kan innebära nästintill hotellstandard till mycket lägre kostnad. För den som vill kombinera billigt boende med nya vänner kan testa coachsurfing eller bo hos familjer som hyr ut en del av sin bostad.  
 • Ett annat smart sätt att resa billigt är att jobba på resan. Testa att jobba på vingård, plocka apelsiner eller ta hand om hästar. Det betalar ofta dåligt men ger husrum och mat och en upplevelse för livet!