2017-09-28 

Är du intresserad av att börja köpa aktier, men vet inte riktigt var du ska börja? Att investera i aktiemarknaden är både spännande och roligt men bör inte göras för lättvindigt. Att köpa aktier är ett alternativ till vanliga sparkonton, som på lång sikt kan ge större avkastning - men det är viktigt att komma ihåg att aktiesparande också är förknippat med en viss risk.

Vad är aktier?

En aktie är en andel av ett företag som är registrerat som ett aktiebolag och som är börsnoterat, det vill säga öppet för handel på en aktiehandelsplattform. När du köper en aktie är du därmed delägare i bolaget och har faktiskt rätt att delta på bolagsstämman.

Hur köper man aktier?

Antingen köper du aktier genom din vanliga bank eller så väljer du en separat handelsplattform, exempelvis Avanza eller Nordnet, och öppnar upp ett konto. Det är vanligt att nybörjare börjar med ett så kallat investeringssparkonto (ISK). Du köper sedan en eller flera aktier till ett visst värde. Dessa aktier utgör sedan din så kallade aktieportfölj. Du tjänar pengar på aktien om den ökar i värde – men om den tappar i värde sjunker även värdet på din aktieportfölj. 

Fem aktietips till nybörjaren

 1. Läs på och prova dig fram
  Börja med att läsa på! Leta upp instruktionsvideos, blogginlägg och andra tips från experter innan du köper din första aktie. Prova dig fram i liten skala tills du fått grepp om hur aktiemarknaden fungerar.
 2. Jämför handelsplattformarna
  De olika aktiehandelsplattformarna har olika så kallade courtageavgifter, vilket är en avgift man måste betala när man handlar med aktier. Avgiften är antingen procentuell eller fast, och kostnaden debiteras både vid köp och försäljning. Välj förslagsvis den handelsplattform med billigast avgift, som passar dina sparbehov bäst.
 3. Lägg inte alla ägg i samma korg
  Sprid ut riskerna genom att köpa aktier i ett antal olika bolag från olika typer av branscher. Ett generellt råd är att ha en aktieportfölj om minst 12 olika aktier.
 4. Köp bara aktier i bolag som du själv skulle kunna tänka dig att vara kund i
  Innan du lärt dig i göra egna bolagsanalyser kan en bra strategi vara att hålla sig till att köpa aktier i bolag som du gillar och som har en affärsidé som du tror på.
 5. Handla bara med aktier för pengar som du har råd att förlora
  Att köpa aktier är alltid riskabelt. Det är viktigt att du inte investerar hela din sparbuffert i något som vi faktiskt inte kan förutspå. Till en början kan du inte räkna med att hämta hem någon betydande avkastning. Se det hela som ett spel istället – kanske vinner du, kanske förlorar du. ”Spela” därför bara med pengar som du har råd att förlora.

Blir man rik på aktier?

Aktier kan absolut göra dig rik – men bara om du är påläst och gör smarta, långsiktiga investeringar under en väldigt lång tid, kanske en hel livstid! En generell regel är att du bara ska använda aktiemarknaden som sparande för pengar som du inte behöver på minst fem år. Många pensionssparar i aktier eller fonder. Här kan du läsa mer om pension och hur du ska tänka för att få en ekonomiskt trygg pension.