Med sommaren så kommer bröllop, det är den absoluta högsäsongen. Ska du gifta dig eller planerar ett bröllop? Vi har samlat tipsen för att göra er dag mer prisvärd.

I genomsnitt spenderar svenska par 84 300 kronor på ett bröllop. Det är väldigt mycket pengar, utan att argumentera för att bröllopet bara är en enda dag så är det faktiskt en stor summa. För att kunna dra ner på kostnader måste man titta på helheten, det är ofta de små summorna som gör att det blir dyrt och inte bara lokalen exempelvis. Vi tipsar om detaljerna som ni kan spara in på!

Billiga inbjudningskort

Kostnaden för save the date- och inbjudningskort kan tyckas vara en liten kostnad men beroende på hur många ni ska bjuda så kan det blir flera hundralappar. Pengar som du kan lägga på andra detaljer. För att dra ner kostnaderna här, kan du göra dina egna inbjudningskort, istället för att beställa dem. Det finns bra mallar på nätet som du kan använda dig av. Save the date kan du skicka ut via mejl eller sms och då slipper du betala för frimärken.

Billigare bröllopsfest

Bröllopsfesten är oftast den del av bröllopet som kostar mest och hur dyr den blir beror på  antalet gäster man bjuder. I genomsnitt bjuder brudpar i Sverige in 67 gäster till sin fest. För att minska kostnaderna kring bröllopsfesten kan man bestämma att endast de närmaste är välkomna till middagen och sedan efter ett visst klockslag är resterande vänner och bekanta välkomna att ansluta.

Musik är en viktig del när efterrätten är bortplockad och det är dags för dans. Skapa en spotifylista inför bröllopet, skicka en länk inbjudan och be varje person lägga in deras två bästa låtar. På så sätt får ni en mixad och unik spellista som också ger spännande konversationsmöjligheter.

Bröllopstårtor

Det finns fantastiska tårtkreationer som vi nog alla skulle önska att vi fick bjuda på. Men tårtor är dyra och kanske inte faller alla i smaken. En budgetidé är att ta hjälp av sina vänner och be några personer, som förslagsvis är bra på att baka, att ta med sig dessert. På så sätt finns det mycket att välja bland och det finns förmodligen någonting för alla.

Ni kanske också kan tänka er att fira bröllopet utan tårta? Generellt så är många väldigt mätta efter maten och då kan något mindre vara bättra att bjuda på. Som exempelvis söta cupcakes, byggda på en ställning så att det ser ut som en tårta.

Det går inte att spara in på allt när det kommer till bröllop, men man kan spara in på väldigt mycket. Vårt bästa tips när ni budgeterar för ert bröllop är att alltid räkna med ett dyrare pris. På så sätt får ni marginalerna på er sida. Om ni tycker att någon del är viktigare, som exempelvis festen, se till att lägga mer budget där och sålla bort det som känns oviktigt. Det kommer både ni och gästerna uppskatta!