Visst har du också någon gång ställt dig frågan: hur blir man rik? Drömmen om rikedom och ekonomiskt oberoende delas av många. Hur har andra gjort för att bli rika, och hur kan du börja tänka kring din privatekonomi för att börja bygga upp din egen förmögenhet?

De fem vanligaste sätten att bli rik*:

  1. Eget eller delägarskap i ett företag
  2. Värdepappersaffärer (aktier och fonder)
  3. Hög lön
  4. Arv
  5. Bostadsaffärer

Det är med andra ord ingen omöjlighet att bli riktigt rik, men du måste börja i rätt ände och ta rätt beslut angående din privatekonomi från början. Här är fem privatekonomiska misstag som du bör undvika om du vill bli rik:

  1. Du vet inte var dina pengar tar vägen

    I slutet av månaden är pengarna puts väck, och du undrar hur i hela friden det gick till. Gör om gör rätt – sätt upp en budget (med sparmål!) som du följer till punkt och pricka varje månad.
  2. Dina utgifter överstiger din inkomst

    Ett klassiskt misstag är spendera mer än du tjänar, och hela tiden nagga på sparkontot. Även om det bara är ”lite grann”, så är det lätt att skapa ett beteende över tid som är svårt att bli av med. Se upp med att hamna i kreditfällan! Här kan du läsa mer om vad som händer om du skulle hamna hos Kronofogden. 
  3. Du sparar inte

    Du har inget uppsatt sparmål eller sparande över huvud taget, utan gör av med din inkomst varje månad. Ett tips på ett långsiktigt sparmål är att spara undan en viss procent av din inkomst varje månad, och bibehålla procentsatsen allt eftersom inkomsten ökar. 
  4. Du investerar inte

    Att handla med värdepapper (aktier och fonder) lönar sig vanligtvis om du sparar långsiktigt. Men det gäller att du vet vad du gör innan du börjar handla med aktier och fonder. Om du är osäker, spara lite varje månad i en fond med låg risk, eller fråga din bank om hjälp med värdepappersinvesteringar. 
  5. Du sparar på ett sparkonto

    Eftersom att de flesta traditionella sparkontona har minimal eller till och med nollränta, är det bättre att flytta ditt sparande till alternativ som ger högre avkastning, till exempel aktier och fonder. Men det är också bra att ha en mindre buffert på ett vanligt sparkonto där pengarna är mer lättillgängliga, för nödsituationer eller oväntade utgifter. 

*Enligt tidskriften Connoisseur