Precis som varje år kommer det nya lagar och regelförändringar som påverkar din skatt. Vi har samlat ihop några ändringar här nedan som vi försöker förklara på ett enkelt sätt.

Först och främst har den svenska regeringen beslutat sig för att uppräkningen av skiktgränsen kommer att saktas ned. Skiktgränsen är en gräns för en persons deklarerade inkomst. När du hamnar över den nedre skiktgränsen får du betala statlig inkomstskatt. När du hamnar över den övre skiktgränsen får du även betala värnskatt. Eftersom denna brytpunkt nu har en mer begränsad uppräkning innebär det att fler personer kommer att hamna över dessa gränser, vilket innebär att fler kommer att behöva betala den statliga inkomstskatten och värnskatten.

Skiktgränserna för 2017

Den nedre skiktgränsen ligger på 438 900 för år 2017. Alla inkomster utöver denna gräns beskattas med ytterligare 20 %. Den övre skiktgränsen ligger på 638 500 kronor och alla inkomster utöver denna gräns kommer att beskattas med ytterligare 5 % (totalt 25 %). Skiktgränserna är baserade på en inkomst där grundavslaget har applicerats. Om vi bortser från grundavslaget ligger brytpunkterna på 452 100 kronor och 651 700 kronor. Detta kan förenklat räknas som månadslöner på cirka 37 700 samt 54 300. Enkelt förklarat kan man säga att tjänar du mer än 37 700 kronor i månaden samt 54 300 kronor i månaden kommer du att behöva betala statlig inkomstskatt samt eventuellt även värnskatten.

Andra förändringar som påverkar skatten

Den begränsade uppräkningen av skiktgränsen är inte det enda som kommer att påverka din situation. Många kommuner i Sverige har beslutat sig för att höja kommunalskatten. Faktum är att nästan samtliga kommuner kommer att höja, vissa mer än andra. Den högsta kommunalskatten finner du i Dorotea och den ligger på 35,15 procent.

Dessutom kommer du att få en enhetlig begravningsavgift. Denna avgift gäller oavsett din medlemstatus hos den svenska kyrkan. Den nya begravningsavgiften för 2017 ligger på 24,6 öre per hundralapp. Om du exempelvis tjänar 250 000 på ett år kommer din begravningsavgift att hamna på 615 kronor.

REP-avdraget – en utökning av RUT och ROT

En trevligare nyhet är att vi får en skattereduktion 2017 för underhåll och reparation av vitvaror. Om du beslutar dig för att laga dina vitvaror istället för att slänga och köpa nytt kan du med andra ord tjäna lite på det. Det är RUT-avdraget som utökas med ett så kallat REP-avdrag och gäller endast för reparationer av vitvaror som utförs i bostaden. REP-avdraget innebär att reparatören kan göra avdraget direkt på fakturan. Du får dra av 50 % av kostnaden för arbetet, högst 25 000 kronor per person och år (det vill säga en arbetskostnad på 50 000 kronor). Köpare som är äldre än 65 år kan dubbla detta belopp. REP räknas in i samma belopp som RUT och ROT.

Detta är bara några av alla de förändringar som kommer att införas för 2017. Det finns många fler ändringar som rör företagare, bostadsförsäljning, drivmedel för båtar och så vidare. På regeringens egen hemsida samt hos många nyhetsbyråer för finansnyheter kan du läsa mer om just dessa förändringar.