18 december 2017

Under hösten har det talats mycket om Bitcoin och dess stora värdeökning. Men vad är egentligen Bitcoin, och är det något som är värt att satsa på under 2018?

Vad är Bitcoin och hur funkar det?

Bitcoin är dels en ny slags valuta (som kallas för kryptovaluta), och ett betalsystem. Du använder betalsystemet Bitcoin för att handla med bitcoins, en valuta vars marknadsvärde baseras helt på utbud och efterfrågan. Till skillnad från vanliga pengar finns ingen mellanhand mellan köpare och säljare, motsvarande dagens banker, som kontrollerar transaktionerna mellan bankkonton. Bitcoins är baserade på kryptoteknik och transaktionerna signeras istället genom så kallad asymmetrisk kryptering. Bitcoins kan därför heller inte förfalskas eller kopieras. 

Syftet med kryptovalutan är precis som med vilken annan valuta som helst- att kunna användas som betalmedel eller för att lagra värde.

Var kan man köpa bitcoins?

Du kan köpa eller sälja bitcoins direkt på bitcoin.se, på plattformar där du vanligtvis köper och säljer aktier och/eller fonder eller på andra marknadsplatser och plattformar. Fördelen med Bitcoin är att det vanligtvis är helt avgiftsfria överföringar och i allmänhet mycket låga avgifter, samt att de har samma värde överallt i hela världen.

Läs också: Köpa aktier - 5 tips till nybörjaren

Vad kostar en bitcoin?

Värdet på bitcoins har skiftat mycket under åren som gått. I skrivande stund är en bitcoin värd ca 157 000 kr – inget att investera i för småsparare alltså (för tillfället i alla fall). Att spekulera i framtiden för kryptovalutan är heller ingen idé. Men de som fick tag på bitcoins tidigt kan skatta sig lyckliga just nu, då valutakursen är högre än vad den någonsin varit tidigare!

Tips från Lånbutiken

Satsa på att få en stabil privatekonomi innan du börjar investera i bitcoins eller andra värdepapper och valutor, och satsa aldrig mer än du har råd att förlora. Om du någon gång skulle sitta i klistret, kan du snabbt och enkelt få ett lån av Lånbutiken (förutsatt att du inte har några betalningsanmärkningar och uppfyller våra övriga lånevillkor). Vilket av våra låneerbjudanden passar dig bäst?