27 april, 2017

Står du inför att ta ett lån och vill räkna ut vad dina räntekostnader kommer att bli under återbetalningstiden? Vi hjälper dig att reda ut begreppen och tipsar om några saker du bör tänka på. 

Räkna ut ränta

Först och främst- du räknar vanligtvis inte ut din ränta. Räntan sätts av banken eller långivaren och kan vara antingen rörlig eller bunden. Däremot kan du räkna ut vad räntekostnaden av ditt lån blir beroende på vad du får för ränta av långivaren. Eftersom att det råder fri prissättning kan alla långivare bestämma själva vilken ränta de vill ta ut.

Seriösa långivare har en lånekalkylator på sin webbplats där du snabbt och enkelt kan dra i reglage för att få en preliminär överblick över vad ditt lån kommer att kosta. Glöm inte att titta extra noga efter den effektiva räntesatsen, som anger den totala räntan inklusive avgifter och andra tilläggskostnader. Det är lagstadgat att alla långivare måste ange den effektiva räntan och visa med ett exempel.

OBS! Kortfristiga lån så som SMS-lån och snabblån har vanligtvis kortare återbetalningstid (61-90 dagar) än till exempel bolån. Därför blir den effektiva räntan högre för dessa lån. 

Räkna på lån - exempel

Om du av någon anledning inte har tillgång till en automatisk lånekalkylator kan du räkna ut räntekostnaden för lånet genom att ställa upp det enligt följande.

Ränta x lånebelopp

Tänk på att du då får den totala räntekostnaden för lånet. Om du vill veta vad du betalar per månad eller kvartal måste du dela kostnaden på återbetalningstiden. Här hittar du Lånbutikens lånekalkylverktyg.

Vad händer om jag inte kan betala av lånet i tid?

Tänk på de flesta långivare tillämpar dröjsmålsränta, det vill säga en särskild ränta om lånet inte återbetalas i tid. Utöver dröjsmålsränta tillkommer också vanligtvis en en avgift för betalningspåminnelse. Om du har problem med återbetalning bör du kontakta din långivare så snart som möjligt. Lånbutikens kundtjänst når du på telefonnummer 08-1244 9690. 

Ordlista

  • Kreditränta – den ränta som kredittagaren får betala för ett lån eller utnyttjad kredit
  • Effektiv ränta – den totala räntan för lånet, inklusive avgifter och andra tilläggskostnader
  • Dröjsmålsränta – ränta som långivaren kräver i ersättning om lånet eller krediten inte betalats tillbaka inom återbetalningsperioden.
  • Rörlig ränta – en rörlig ränta följer förändringarna på räntemarknaden, vanligtvis i tremånadersperioder
  • Fast ränta – räntan är samma under hela återbetalningsperioden
  • Amortering – avbetalning av lånet