Vad är skattebesked?

När din deklaration är färdiggranskad kommer du få ett slutskattebesked som berättar såvida du kommer att få skatteåterbäring eller restskatt/kvarskatt. Slutskattebeskedet meddelas antingen under april, juni eller augusti.

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring innebär att du kommer få tillbaka skattepengar från Skatteverket. Du har helt enkelt betalat in för mycket i skatt under 2017. Hur mycket pengar som du kommer att få tillbaka är överskottet av skatt som du betalat in under 2017. Om du har skapat en digital brevlåda samt anmält ditt bankkonto har du möjlighet att få skatteåterbäringen utbetald tidigare än de som deklarerar i pappersform.

Vad är kvarskatt/restskatt?

Kvarskatt innebär att du har betalat in för lite skatt under 2017. Om du har fått kvarskatt måste du betala tillbaka det belopp som står på ditt slutskattebesked.

När kommer skatteåterbäringen 2018?

Skatteåterbäringen betalas ut vid olika tillfällen på året beroende på olika faktorer. Det beror helt enkelt på hur du deklarerar och när du bestämmer dig för att göra det.

Vill du få skatteåterbäring redan den 5-6 april måste du (enbart privatpersoner):
1. Skaffa en digital brevlåda på Skatteverkets hemsida, senast den 1 mars 2018. Exempel på sådana är Kivra, Digimail, e-Boks och min myndighetspost.
2. Anmäl ditt konto som du vill få skatteåterbäringen inbetald på innan den 1 mars 2018.
3. Godkänn din deklaration innan den 28 mars 2018.
4. Mellan den 5-6 april 2018 kommer slutskattebeskedet och din skatteåterbäring sätts in på det konto som du har anmält.

För att du ska få pengarna så tidigt som i april innebär det att du inte får ändra eller lägga till några uppgifter.

Vill du få skatteåterbäring i juni måste du:
1. Mellan den 15 mars och 15 april kommer du att få din deklaration i pappersform.
2. E-tjänsten öppnar den 20 mars. För att godkänna din deklaration måste du gå in på skatteverkets e-tjänst, inkomstdeklaration 1.
Deklarationen kan du antingen godkänna i skatteverkets app alternativt via mobilt bank id.
3. Senast 2 maj ska du ha godkänt din deklaration. Om du inte gör det riskerar du att få en förseningsavgift på 1250 kronor.

För dig som gör ändringar eller vill lägga till några uppgifter får du rikta in dig på att få skatteåterbäring i juni. Anledningen till detta är att Skatteverket behöver extra tid på sig att granska din deklaration med dessa nya uppgifter. Dock bygger detta alternativ på att du fortfarande deklarerar digitalt. Om du istället väljer att deklarera via pappersform kommer du att få din skatteåterbäring i augusti.

Vad är en digital brevlåda?

En digital brevlåda är en brevlåda på nätet dit Skatteverket och andra myndigheter skickar din post till, förutsatt att du har en sådan påkopplad. Vissa företag väljer även att skicka post via dessa, för att undvika att skicka brev och dylikt i pappersform. Företag som erbjuder en digital brevlåda är till exempel Kivra, Digimail, e-Boks och min myndighetspost. Om du har anmält dig till en digital brevlåda kommer du inte att få deklarationen och annan myndighetspost i pappersform.

Så kollar du skatteåterbäringen

Den elektroniska inkomstdeklarationen hittar du på Skatteverkets hemsida. Det är i den som du kan läsa av ditt preliminära skattebesked. Om du bestämmer dig för att godkänna deklarationen utan att tillföra något i den är det den summa som du ser i inkomstdeklarationen som gäller. Du får antingen tillbaka pengar i form av skatteåterbäring alternativt att du får restskatt dvs blir tvungen att betala tillbaka skatt.

Så här gör du för att se din skatteåterbäring:
1. Gå in på Skatteverkets hemsida.
2. Logga in på Skatteverkets e-tjänst inkomstdeklaration 1.
3. Inne i inkomstdeklaration 1 kan du se din personliga skatteuträkning direkt. Här kan du se din personliga skatteåterbäring.

Viktiga datum för deklarationen 2018 och 2019:

 

Datum:

Viktig händelse rörande deklarationen:

01-mars-18

Digital brevlåda | Sista dagen att skaffa en digital brevlåda för att ha möjlighet att få skatteåterbäring tidigt.

01-mars-18

Ange bankkonto | Anmäl det bankkonto som du vill att skatteåterbäringen ska betalas in på.

20-mars-18

Inkomstdeklaration 1 | Inkomstdeklaration 1 öppnar på skatteverkets hemsida.

28-mars-18

Inkomstdeklaration 1 | Sista dagen att godkänna inkomstdeklaration 1.

06-apr-18

Slutskattebesked | Slutskattebesked för inkomstdeklaration 1 för de som godkänt deklarationen utan tillägg, anmält bankkonto och digital brevlåda innan den 1 mars..

02-maj-18

Inkomstdeklaration 1 | Sista dagen att skicka in deklarationen digitalt.

05-juni-18

Slutskattebesked | Slutskattebesked för de som deklarerat digitalt.

07-aug-18

Slutskattebesked | Slutskattebesked för de som deklarerat via pappersform eller inte angett ett bankkonto.

01-mars-19

Digital brevlåda | Sista dagen under 2019 att skaffa en digital brevlåda för att ha möjlighet att få skatteåterbäring i april.

01-mars-19

Anmäl bankkonto | Ange ditt bankkonto där skatteåterbäringen ska betalas in på.

08-mars-19

Inkomstdeklaration 1 | Skatteverket skickar ut din deklaration till din digitala brevlåda.

20-mars-19

Inkomstdeklaration 1 | Inkomstdeklaration 1 öppnar digitalt och finns nu tillgänglig på Skatteverkets hemsida.

28-mars-19

Inkomstdeklaration 1 | För dig som vill ha skatteåterbäringen utbetald i april är det sista dagen att godkänna din deklaration.

10-apr-19

Slutskattebesked | Skattebesked för dig som har skaffat digital brevlåda, anmält konto och godkänt deklarationen utan ändringar.

02-maj-19

Inkomstdeklaration 1 | sista dagen att skicka in inkomstdeklaration 1.

Detta är en lista på viktiga datum som rör både deklarationen och skatteåterbäringen. Det finns ytterligare datum att ta hänsyn till om du har fått restskatt och blir återbetalnings skyldig, dessa uppgifter finns på Skatteverkets hemsida. Viktigt är att dessa uppgifter kan ändras så dubbelkolla alltid med Skatteverkets hemsida.

Är det bra med skatteåterbäring?

Både ja och nej. Fördelen med att få tillbaka pengar på skatten är självklart att du får mer pengar att röra dig med och dessa kanske du inte heller hade räknat med. Ett oväntat ekonomiskt tillskott är alltid välkommet. Dock kan man se det på ett annat sätt också. Om du istället hade fått dessa pengar på direkten, månad för månad hade du kunnat investera dessa i aktier, fonder eller kanske till och med kryptovalutor. Dessa investeringar kan leda till att pengarna hade växt mer än om de hade varit på Skatteverkets konto.