Betalningsproblem är någonting som kan uppstå för vem som helst och även om det kan kännas som att det kom plötsligt, så händer det sällan under en natt. Det är ofta någonting som växer fram under en längre tid. Därför är det viktigt att vara medveten om sin ekonomi och hålla koll på vad man tjänar och vad man spenderar sina pengar på, varje månad. Genom att titta igenom sin privatekonomi varje månad kan man reagera direkt om problem uppstår. Ett problem som många svenskar har är att de inte anpassar sina utgifter till den verkliga inkomsten.

Det finns flera tecken på att privatekonomin inte är i skick eller att du är i riskzonen att råka ut för betalningsproblem. Vi har specificerat några tecken nedan:

  • Din månadslön räcker inte till för att täcka utgifterna varje månad.
  • Du klarar inte av att betala dina fakturor på förfallodagen och du måste ansöka om en längre betalningsplan.
  • Dina inköp är oftast dyra impulsköp som du egentligen inte har råd med varje månad.
  • Du använder dig ofta av avbetalning för dina inköp.
  • Du har flera betalkort och kreditkort som du använder dig av när du handlar.
  • Du är borgensman för flera lån

Om du upplever att du inte har möjlighet att betala tillbaka ditt lån är det bästa du kan göra att kontakta oss. Ju längre du väntar, desto mer kan olika kostnader öka den totala summan. Kontakta oss därför i god tid innan lånets förfallodag, så att du undviker inkasso och eventuella betalningsanmärkningar. Vi finns här för dig och vi kan tillsammans gå igenom olika alternativ kring en nya avbetalningsplan.

Om ditt ärende redan gått till inkasso, gör du bäst i att kontakta inkassobolaget omgående. För att undvika höga kostnader och dröjsmålsränta är det bäst att betala tillbaka skulden direkt. Om du inte kan betala skulden hos oss som hunnit gå till inkasso, kontaktar du inkassobolaget Arvato Finance eller Intrum Justitia. Kontaktuppgifterna hittar du på kravbrevet.

Om du inte agerar kan inkassokravet leda till ökade kostnader samt en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning kan leda till att du till exempel inte får låna pengar i framtiden, inte får betala varor på avbetalning eller starta nya abonnemang. Genom att läsa mer om hur inkassoprocessen fungerar, har du en bättre förståelse om vad du kan förvänta dig om du inte betalar tillbaka ditt lån i tid. Ifall du har problem med flera ärenden, kan det vara bra att kontakta en ekonomisk rådgivare som hjälper dig att lägga upp en gemensam plan för återbetalning.

Lånbutiken följer de som utfärdats av European Coalition for Responsible Credit (ECRC).