12 oktober, 2015

Vi är nu halvvägs in i oktober och det märks att hösten är här på allvar. Dagarna blir kortare, men de är fortfarande friska och soliga. Det tydligaste hösttecknet är dock att skolor och universitet nu är i fullgång, och massor av nya studenter syns på väg till föreläsningssalar och studentfik.

Studentåren är kanske den bästa tiden i livet, med allt vad den innebär av oinskränkt frihet, nya insikter och vänner för livet. Det enda som är tråkigt är att man har så lite pengar. Men lugn! Vi på lånbutiken.se har också varit studenter och vet hur det är att vända på slantarna. Här följer våra bästa spartips som gör att du slipper äta nudlar de sista dagarna innan studiestödet kommer.

Tips 1: Mat i lag

Ja, det är kul att gå ut och äta. Och det är lätt att beställa den där pizzan efter en lång pluggdag. Men mat är, förutom boende, en av de största utgifterna för många studenter. Så ät hemma istället. Starta en middagsgrupp med några kompisar och turas om att vara hemma hos varandra och laga mat.

Ha temakvällar med mat från olika länder och hjälps åt att lära er laga de nya maträtterna, eller bjud varandra på middag varsin gång under veckan och låt alla laga sin favoriträtt. Det är också ett fantastiskt bra sätt att lära känna nya kompisar.

Tips 2: Begagnat är bäst

Kurslitteratur är en annan stor utgiftspost. Men det finns flera bra sätt att hålla nere kostnaderna. Ett sätt är att köpa begagnat. Många tänkte inte lika smart som du, utan köpte all kurslitteratur första året och har inget behov av dem nästa år.  Kolla anslagstavlor i lunchrummet, Facebookgrupper och Blocketannonser där gamla studenter annonserar. När du är färdig med kursen säljer du dem såklart vidare!

Ett annat tips är att köpa kurslitteraturen ihop med en eller ett par kursare, och turas om att ha dem. Håll dig till huvudlitteratur, som ska användas under hela terminen och som kan läsas parallellt med annan litteratur, så att ni inte hamnar i slagsmål när det är dags för tenta.

Det här tipset är egentligen självklart, men faktum är att många missar den här möjligheten - låna böcker på biblioteket! Så fort du fått litteraturlistan kastar du dig in på biblioteket via din smartphone och reserverar böckerna. Har någon annan hunnit före så ställ dig i kö, då kan de iallafall inte låna om boken. 

Tips 3: Kombinera transport med motion

Vårt sista tips är ett kombinationstips. Det är så enkelt att det inte är klokt: Köp en cykel.  På så sätt sparar du de pengar du annars behövt lägga på dyra busskort - och gymkort! För genom att cykla överallt får du så mycket vardagsmotion att du slipper svettas på gymmet. Smart va?

En bättre begagnad cykel hittar du på Blocket, eller i tidningens radannonser. Kolla särskilt helgtidningen, där finns ofta köp- och säljannonser av människor som inte riktigt har hängt med in i den digitala tidsåldern. Ofta prutbart!

Kolla också Polisens utförsäljning av hittegods eller stulna cyklar ingen gjort anspråk på. Oftast i auktionsform, och med lite tur bra priser.