Vad är Litecoin?


Litecoin är en kryptovaluta och är en vidareutveckling av Bitcoin. Kryptovalutan lanserades i oktober 2011 av grundaren Charlie Lee.

Som många andra kryptovalutor är Litecoin helt decentraliserad vilket innebär att den inte styrs av en centralbank eller myndighet.

Litecoin är även ett peer to peer (p2p) nätverk vilket ger alla användare av valutan exakt samma rättigheter. Den har även en öppen källkodmjukvara, även kallat open source.

 

Totalt kommer 84 miljoner Litecoins att skapas.

Litecoins blockkedja:

I och med att Litecoin produceras i en högre/snabbare takt än Bitcoin kan de även hantera en större transaktionsvolym än Bitcoin.

Detta medför att transaktionerna för kryptovalutan går snabbare plus att säljare kan sälja större volymer samtidigt.

I framtiden behöver alltså inte Litecoins användare oroa sig för transaktionshastigheten. Allmänhetens ökade intresse kommer inte ha någon större påverkan på transaktionstiden.

Mining på Litecoin:

Litecoin har med tiden blivit mer och mer populär innebär det att fler och fler användare börjar med mining av Litecoin.

För att täcka kostnaderna som uppstår vid mining som exempelvis att grafikkort slits och höjd elförbrukning utgår en summa pengar. Detta är för de personer som utför mining av Litecoin.

Summan som betalas ut är baserad på antal block som skapas.

Exempel, om du skapar ett block får du 25 nya Litecoin.

Fördelar med Litecoin:

  • Litecoin är gjord för att skapa 84 miljoner Litecoin.
  • Man kan skapa ett nytt block var 2,5 minut. Jämför det mot största konkurrenten Bitcoin där man kan skapa ett block var 10 minut.
  • Litecoin har ett starkt varumärke