Vad är UC?

UC (Upplysningscentralen) är ett kreditupplysningsföretag som grundades redan 1977.
UC i sin tur ägs av ett flertal svenska storbanker som Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken. I dagsläget utför även internationella kreditupplysningar.

UC som är ett kreditupplysningsföretag, förser långivare och andra företag med specifik information om personer och företag. Denna information heter kreditupplysning.
Denna information används av exempelvis långivarna för att fatta ett korrekt, välgrundat beslut såvida den tilltänkta låntagaren är kreditvärdig eller inte. Det sammanlagda beslutet av denna rapport bildar ett kreditbetyg som beskriver dina chanser till att ta ett lån men påverkar även räntan.

Lån utan UC

I dagsläget finns det flera aktörer som erbjuder att du kan ta ett lån utan att förfrågan lämnas till kreditupplysningsföretaget UC.
Anledningen till detta är att lånen i sig är ofta en mindre summa pengar (SMS-lån) vilket skulle eventuellt skulle medföra att låntagaren fick många UC förfrågningar på sig. Detta försämrar ditt kreditbetyg och din kreditvärdighet negativt.

På Lånbutiken gör vi inte kreditupplysningar på dig via UC, utan genom ett annat företag vid namn Bisnode. Det är ett företag som fungerar precis som UC, och hjälper oss att att försäkra oss om att du har tillräcklig kreditvärdighet för att betala tillbaka lånet. Lånbutiken har ett strikt krav på att inte bevilja lån till personer som har betalningsanmärkningar. 

Lån utan kreditupplysning

Alla seriösa banker, låne- och kreditgivare gör kreditupplysningar på sina potentiella kunder. Det gör man för att säkerställa att det inte finns betalningsanmärkningar och försäkra sig om att lånet blir återbetalat. Det är en säkerhet både för kreditgivaren och den blivande kunden. Läs mer om hur du lånar ansvarsfullt här.
Viktigt att veta är att andra kreditupplysningsföretag som Creditsafe, Bisnode och Instantor kollar upp din ekonomiska situation, även om det inte resulterar i en förfrågan hos UC.

Har du fler frågor om UC eller kreditupplysningar? Kontakta kundtjänst eller läs svaren på de vanligaste frågorna här.

Lån med många UC

Om du har många UC förfrågningar registrerade på dig själv finns det olika sätt att lyckas ta ett lån.

Det bästa tipset är att du väntar tills dina UC förfrågningar ska försvinna. Om du är osäker på hur lång tid det är kvar på respektive kreditförfrågning kan du gå in och se det på UC`s hemsida. Ett annat alternativ är att du vänder dig mot långivare som accepterar att du har flera kreditupplysningar registrerade på dig. Självklart kommer dom att erbjuda mindre fördelaktiga räntor.
Det tredje alternativet är att samla alla smålån på ett ställe, ta ett större lån som ”bakar” ihop alla dessa till ett. Oftast kommer även genomsnittsräntan att sjunka om du gör på detta sätt.

Se ditt egna kreditbetyg / Min UC

Om du vill få bättre koll på hur din ekonomiska situation ser ut finns det en möjlighet att se din sammanställda kreditupplysning.
Du kan till exempel se din egna kreditupplysning via på UC`s hemsida under ”min UC” eller ”min upplysning”. Denna tjänst kostar i dagsläget 19 kronor per gång.
Informationen som du får när du beställer denna tjänst är:

  • Vilka som är de senast kreditupplysningarna som är gjorda på dig.
  • vilka lån och krediter som du har i dagsläget.
  • eventuella betalningsanmärkningar och även när dessa försvinner/raderas.

Om det är så att du behöver obegränsad tillgång till dessa uppgifter och inte vill betala varje gång du vill ta ut dessa kan du köpa en tjänst från UC som heter ”kreditkollen”.

Dessa tjänster kan ge dig väldigt många fördelar och insikter om din ekonomiska situation. Om du då ser att ditt kreditbetyg är lågt hjälper det dig att förstå att du borde avvakta med att teckna nya avtal. Du kan även med denna information göra upp en långsiktig, hållbar plan för dig själv och din ekonomi.

Hur länge lagras mina uppgifter i UC?

Längden på hur länge uppgifter ligger kvar hos UC varierar beroende på vilka uppgifterna är och hur allvarliga de är. Men självklart försvinner så småningom och nedan kan du läsa hur länge dina uppgifter lagras hos UC:

1 år:                                    Kreditupplysning (antingen begärd eller utlämnande)

2 år:                                    Missbruk av kreditkort      

3 år:                                    Betalningsanmärkningar

5 år:                                    Skuldsanering

Vill du se när dessa förfaller just för dig kan du se det hos UC och en tjänst som heter kreditkollen (se ovan).

När uppdateras UC?

Beroende på vilka slags uppgifter är och hur ofta de brukar ändras hämtar UC in dessa uppgifter olika ofta. Gällande information som ofta ändras till exempel namn och adress på fysiska personer uppdateras informationen fem gånger per vecka hos UC.
Andra uppgifter som inte ändras lika ofta typ taxerad inkomst uppdateras fyra gånger per år.
Vill du se hur ofta olika uppgifter hos UC ändras kan du gå in på UC`s hemsida för att se hela listan.

Använder Lånbutiken UC?

Nej, Vi på Lånbutiken använder oss av kreditupplysningsföretaget Bisnode när vi beställer kreditupplysningar